12 tips til at optimere dit sovemiljø

Mange døjer med søvnproblemer uden rigtigt at gøre noget ved det. Hvis du er på udkig efter nogle tips til, hvordan du kan optimere din nattesøvn, så læs med her. Vi har samlet en liste med 12 gode råd.

 1. Etablér en regelmæssig søvnplan

Hvis du kan, så prøv at gå i seng og vågne på samme tid hver dag, også i weekenden. Det vil hjælpe med at regulere din krops naturlige søvnrytme.

 1. Skab et roligt og behageligt sovemiljø

Dit soveværelse bør være mørkt, køligt og roligt. Sørg for, at der ikke kommer lys ind udefra, og prøv at bruge en hvid støjmaskine eller ørepropper for at blokere for forstyrrende lyde. Husk også en behagelig boxmadras – det gør underværker for din søvn.

 1. Undgå koffein og alkohol før sengetid

Koffein og alkohol er begge stimulanser, som kan forstyrre søvnen. Hvis du drikker alkohol, skal du gøre det med måde og mindst fire timer før sengetid. Og undgå koffein helt i mindst seks timer før du går i seng.

 1. Undgå at arbejde eller bruge elektroniske apparater i sengen

Hvis du arbejder eller bruger elektroniske enheder i sengen, kan det være sværere at falde i søvn og kan også føre til dårligere søvnkvalitet. Hvis du kan, så undgå at arbejde eller bruge skærme i timen før sengetid.

 1. Rejs dig op og bevæg dig i løbet af dagen

Regelmæssig motion kan være med til at forbedre søvnkvaliteten. Men undgå at motionere for tæt på sengetid, da dette kan gøre det sværere at falde i søvn.

 1. Begræns lurene i løbet af dagen

Mens en kort lur i løbet af dagen kan være forfriskende, kan en lur for længe eller for sent på dagen forstyrre nattesøvnen. Hvis du tager en lur, så hold den ikke længere end 20 minutter, og prøv at gøre det tidligere på eftermiddagen.

 1. Spis sunde fødevarer og undgå store måltider før sengetid

Hvis du spiser et tungt måltid, kan det være svært at falde i søvn, og det kan også føre til fordøjelsesbesvær eller halsbrand. Hvis du er sulten før sengetid, så prøv at spise en let snack som yoghurt eller frugt.

 1. Undgå at ryge

Rygning er et stimulerende middel, der kan gøre det sværere at falde i søvn og kan også forstyrre søvnen i løbet af natten. Hvis du ryger, skal du forsøge at holde op med at ryge eller i det mindste afholde dig fra at ryge i timerne op til sengetid.

 1. Øv dig i afslapningsteknikker

Der findes mange afslapningsteknikker, som kan hjælpe med at fremme søvnen, f.eks. dybe åndedrætsøvelser, progressiv muskelafspænding eller visualisering. Eksperimenter for at finde ud af, hvad der fungerer bedst for dig.

 1. Begræns eksponeringen for blåt lys før sengetid

Kunstigt lys, især blåt lys fra elektroniske skærme, kan forstyrre søvnen. Hvis det er muligt, skal du undgå at bruge skærme i timen før sengetid. Og hvis du er nødt til at bruge en skærm, så prøv at bære briller, der blokerer for blåt lys, eller installer en app, der filtrerer blåt lys fra.

 1. Overvej kosttilskud og medicin

Der findes mange kosttilskud og medicin, der kan hjælpe med at sove, blandt andet baldrian. Men det er vigtigt at tale med din læge, før du tager noget, da nogle stoffer kan have bivirkninger eller interagere med anden medicin, du tager.

 1. Få hjælp, hvis du stadig kæmper

Hvis du har prøvet alle disse tips, og du stadig er har problemer med at sove, er det måske på tide at søge hjælp hos en søvnspecialist. De kan hjælpe dig med at identificere eventuelle underliggende søvnforstyrrelser og udarbejde en behandlingsplan.

 

Vi håber, at disse tips vil hjælpe dig med at få en bedre nattesøvn. Drøm sødt!