Historien om togrejser

En kort historie om togrejser i USA.

I det meste af det 19. århundrede var togrejser den primære form for langdistancetransport i USA. Den første passagerjernbane i landet, Baltimore and Ohio Railroad, blev taget i brug i 1830. I 1860’erne var der mere end 48.000 km spor i drift i hele landet.

Under borgerkrigen blev togene brugt til at transportere tropper og forsyninger mellem slagmarkerne. Efter krigen blev jernbanerne også stadig vigtigere for den kommercielle skibsfart. I 1869 blev den første transkontinentale jernbane færdiggjort og forbandt USA’s øst- og vestkyst med jernbane for første gang.

Togtrafikken nåede sit højdepunkt i 1920’erne. På det tidspunkt var der mere end 2 millioner kilometer spor i drift i hele landet. Men med fremkomsten af kommerciel luftfart og opførelsen af et landsdækkende system af motorveje begyndte jernbanetransportens dominans at blive undergravet. I 1970 havde Amtrak, det statsstøttede selskab, der nu driver de fleste passagertog i USA, overtaget mange ruter, som tidligere var blevet drevet af private jernbaner.

I dag er togrejser ikke længere så almindelige som tidligere, men de er stadig en vigtig del af transportnettet i USA. Amtrak driver mere end 21.000 miles spor og transporterer mere end 30 millioner passagerer hvert år. Desuden har mange byer letbane- eller metrosystemer, der bruger tog til at transportere passagerer rundt i byområder. Og godstog er stadig en vigtig del af det amerikanske jernbanesystem, idet de hvert år transporterer milliarder af tons gods.

Togrejser i dag

Da langt de fleste amerikanere bor i byerne, og biler er den foretrukne transportform, er togrejser blevet noget af et nichemarked i de senere år. Ikke desto mindre er der stadig mange mennesker, der foretrækker at rejse med tog – uanset om det er på grund af oplevelsen, landskabet eller blot fordi det er en mere afslappet måde at rejse på.

Amtrak er den primære operatør af passagertog i USA og tilbyder en lang række forskellige ruter i hele landet. Uanset om du ønsker at opleve en langdistancerejse gennem flere stater eller blot tage en kort tur til en nærliggende by, kan Amtrak tage imod dig.

En af de mest populære Amtrak-ruter er Coast Starlight, som kører fra Seattle til Los Angeles. Denne naturskønne rejse fører passagererne gennem Cascade Mountains, langs Stillehavskysten og gennem nogle af Californiens smukkeste landskaber, herunder vinlandet omkring San Francisco.

Andre populære Amtrak-ruter omfatter Northeast Regional (som kører fra Boston til Washington, D.C.), Lake Shore Limited (som kører fra Chicago til New York City) og California Zephyr (som kører fra Chicago til San Francisco).

Hvis du er interesseret i at tage en tur på en af Amtraks langdistanceruter, er det vigtigt at bestille dine billetter i god tid, da pladserne hurtigt kan blive fyldt op, især i spidsbelastede rejseperioder som sommer og ferier.

 

Læs også om røgsmuld til varmrøgning og find de bedste træpille priser her.